Nemoci
Pláč Jan Hnízdil Mým marodům
Chladný Proč je nemocná společnost
Chladný Nejčastější příčiny nemoci
Chladný
Proč jsme nemocní
Chladný
Co předvádí ministestvo zdravotnictí?
Chladný
Humanita - farmacie - nebo zločiny?
Chladný
Lék nemusí vždy léčit
Chladný Zdravotnictví & léčitelé
Chladný Být léčitelem je nebezpečné
Chladný Co stačí v domácí lékárničce
Chladný
Očkované děti jsou pětkrát náchylnější k nemocem
Chladný
Autismus
Chladný Vakcíny způsobují autismus
Chladný
Nemoc a zdraví
Chladný
Nahořčíkujte se
Chladný Osteoartróza - artróza
Pláč Bolest kloubů
Chladný Bolest kloubů - léčba
Pláč Bolest hlavy
Pláč Příčiny bolesti hlavy
Chladný Výrustky na páteři
Pláč Databáze nemocí (informace)
Pláč Deprese - doplněno
Pláč Sebevraždy a léky užívané v psychiatrii
Pláč Schizofrenie
Pláč Srdeční arytmie-štítná žláza
Pláč Detoxikace jater
Pláč Dna jako nemoc
Pláč Cysty
Chladný Cukrovka-léčení
Pláč Změny děložního čípku
Pláč Neplodnost
Chladný Těhotenství
Pláč Hormonální antikoncepce
Pláč Crohnova nemoc-uzdravení
Pláč Migréna
Pláč Šokující pravda o rakovině
Chladný Rakovina - příčina?
Chladný
Pitomosti z vědeckého bádání
Chladný
Jedlá soda a javorový sirup-
-léčí rakovinu!
Chladný Konopí léčí rakovinu
Chladný Konopí není marihuana

Chladný Konopí jako lék
Chladný Konopí je lék?
Chladný Legalizace konopí v Česku
Chladný Konopná mast
Chladný Je naděje, že budeme konopím léčit
Pláč Muskulární dysmorfie
Pláč Matka se snaží projíst k titulu
Chladný Život bez jídla
Pláč Kletby, prokletí
Pláč Paraziti
Pláč Nejčastější příčiny(?) úmrtí
Pláč Mikrovlny útočí: Češi poznávají nové civilizační trauma
Pláč
Actimel

K nemocím a k léčbě
Chladný Co je nezbytné vědět při využití mých služeb?
Chladný Proč k uzdravení vede jenom komplexní péče?
Chladný Zaměstnanec farmaceutického podniku varuje
Chladný Doc. RNDr. Ing. Pavel Stratil, Ph.D.
Chladný Alternativní léčba v praxi
Chladný Alternativní léčba u miminka
Chladný Lymfatický systém
Pláč Šílený státní systém
Chladný Cukrovka a rakovina jsou vymyšlené nemoci
Chladný Meridiány
Chladný Důležité upozornění
Chladný Úvodem
Chladný Cena léků
Chladný Nejhorší mýty zdravotní propagandy
Chladný Ministerstvo smrti
Chladný Jak mít teď hned lepší den
Chladný Očista pro rok 2013
Chladný Svět je takový, jaký si ho uděláme
Chladný Poznání sebe
Chladný Zákon pekla
Chladný Naprosto revoluční přístup
Chladný MMS - roztok 21. století?
Chladný MMS - Jim Humble hovoří
Chladný MMS a mechanismus účnků
Chladný Příprava CDS
Chladný
Jak zarazili lék na artritidu - borax
Chladný Proč lidé brzy umírají
Chladný Lék na rakovinu
Chladný Strach
Chladný Cesta muže
Chladný Jak jednat se ženami
Chladný Etikoterapie
Chladný Autopatie a léčení
Chladný Urinoterapie
Chladný Léčivý su jok
Chladný Infarkt
Chladný Jód
Chladný Přírodní lék
Chladný Doktoři  z květináče
Chladný Spinování Vody
Chladný Léčivá moc pyramid
Chladný MUDr. Petr Lukeš - lékař
Chladný MUDr. Oldřich Macharáček
Chladný Mrtví lékaři nelžou
Chladný Volání o pomoc
Chladný Duch doby-film (příčiny doby?)
Chladný Kdo je lékař a kdo léčitel?
Chladný MUDr. Jan Hnízdil
Chladný Nadměrná lékařská péče škodí zdraví
Chladný Alarmující útok institucí proti léčitelům
Chladný MUDr. Virapen šokující informace
Chladný
Přiznání posudkové lékařky
Chladný O životě, strachu, energii
s Dr. Rauni Kilde
Chladný Bedřich Kočí
Chladný Přivtělené duše
Chladný Omyl v medicíně
Chladný Očkování proti tetanu
Chladný Tajné - očkování je podvod
Chladný Otevřený dopis doktorovi
Chladný Vyjádření doktora Batmanghelidje
Chladný Vědci tvrdí, ...
Chladný Orgánová farma
Chladný Fakta o vzniku bílé medicíny
Chladný
O vodě jinak, než jsme zvyklí
Chladný Příčina stárnutí
Chladný Zázračný bobkový list
Chladný Pan prezident Klaus se zasloužil
o umírání státu na rakovinu

Chladný Bylinné čaje

Chladný Kameny a jejich vliv na organismus
Chladný Silné přírodní antibiotikum
Chladný Potravinové doplňky
Chladný Babské recepty
Chladný Reflexní terapie rukou
Chladný Odstranění negativity

Chladný RUŠ
Chladný Léčebný kód
Chladný Éčka
Chladný Dědek kořenář

Chladný Bylinky a doplňky 
podle direktivy EU zmizí z trhu bylinky
     
Tatíčku, vstávej prosím,
vrchnost se nám zbláznila...
Nezbláznila, to je důsledek
mravního úpadku ve společnosti!
Masaryk řekl:
"Život bez víry v Boha ztrácí jistotu a sílu".
Život v EU ztrácí i jiné hodnoty taťko.


*

  Otevřít Smuteční oznámení

 
.
Nevinný Čakry - meditace
Nevinný

Nevinný Filmy
Nevinný Filmy II
Nevinný Poselství v mp3
Nevinný Inspirativní
Nevinný Inspirativní II
Nevinný Inspirativní III
Nevinný Inspirativní IV
Nevinný Absolutní paměť indigového dítěte
Nevinný Indigové dítě o změnách na Zemi


Aktuální informace

Zabiják jménem Maltodextrin 

 

Zabiják jménem Maltodextrin

Maltodextrin je látka, která spadá mezi sacharidy. Používá v potravinářství jako přídatná látka, případně jej můžeme najít v různých potravinových doplňcích.

Maltodextrin

Maltodextrin je látka, která spadá mezi sacharidy. Dle délky molekuly jej řadíme mezi oligosacharidy až polysacharidy (nejčastěji má 3-17 glukózových jednotek). Jedná se o látku, která se v současnosti standardně používá v potravinářství jako přídatná látka, případně jej můžeme najít v různých doplňcích. Maltodextrin může nabývat podle typu různé sladkosti.

Maltodextrin se používá jako zahušťovadlo, plnivo nebo konzervační látka v mnoha zpracovaných potravinách. Jedná se o bílý prášek, který může být enzymaticky (či pomocí kyselin) vyroben z jakéhokoli škrobu, obvykle z kukuřice, rýže, bramborového škrobu nebo pšenice. Maltodextrin se používá také v sacharidových doplňcích, které jsou prodávány sportovcům a kulturistům jako způsob, jak zvýšit jejich energetickou hladinu.

Některá nebezpečí konzumace maltodextrinu zahrnují jeho schopnost prudce navýšit hladinu krevního cukru, potlačit růst probiotik, negativně ovlivnit některé tělesné orgány a systémy a způsobit alergické reakce nebo vedlejší účinky.

Maltodextrin má přímou souvislost s Crohnovou chorobou(1). Existují zdravější a přírodnější, živiny-husté náhražky maltodextrinu, které poskytují řadu zdravotních výhod (stévie, pektin, datle, med aj.). Neexistují žádné zdravotní benefity plynoucí z konzumace maltodextrinu. Někteří výrobci náhrad stravy používají maltodextrin jako sacharidovou komponentu - proto čtěte etikety, projděte si citované studie, zdraví máte pouze jedno (Crohnova choroba je v současnosti nevyléčitelná).

Společnost WeFood se maltodextrinu jako surovině pro navýšení obsahu sacharidů v produktech jednoznačně vyhýbá. Nejen dle našeho názoru se dají najít vhodnější alternativy. Například v produktu náhrada stravy GO MRP používáme směs různých typů mouk a PalatinoseTM. Zkuste si porovnat etikety obdobných produktů od jiných výrobců, které slouží jako alternativa běžného jídla - maltodextrin zde často tvoří složku s nejvyšším obsahem.

Charakteristika

Jedná se o bílý prášek vyráběný z kukuřice, rýže, bramborového škrobu nebo pšenice, i když se jedná o rostlinné zdroje, samotný maltodextrin je vysoce zpracovanou potravinou. Postup výroby je přibližně následující. Škrob ze surovin se uvaří, poté se přidají kyseliny nebo enzymy (např. alfa-amyláza) a dojde ke štěpení. Po vysušení získáme bílý prášek. Maltodextriny jsou velmi blízké kukuřičným sirupům s tím rozdílem, že ve finále má kukuřičný sirup (sušina) obsah cukrů minimálně 20% a maltodextriny méně než 20%.

Maltodextriny mají většinou vysoký GI v hodnotách 106-136 (vyšší než klasický cukr, referenční potravina při stanovení GI = 100 je bílý chléb), což znamená, že mohou prudce zvýšit hladinu krevních cukrů - toho by si měli být vědomi lidé trpící diabetem. Je to také jedna z velkých nevýhod - při větším množství přijatého maltodextrinu je jeho nadbytek ve výsledku uložen ve formě tuků. To v porovnání s komplexními sacharidy z celozrnných zdrojů (obiloviny), které jsou rozkládány pozvolna a energie z nich je využívána podstatně déle, nepůsobí jako nejlepší řešení pro získávání energie. Z nutričního hlediska, opět v porovnání s celozrnnými zdroji, nepřináší maltodextrin vůbec nic. V současnosti je velmi těžké se maltodextrinu vyhnout - najdeme jej v podstatě všude. Jedná se o levnou surovinu, která umí dodat do produktu energii, texturu, nahradit tukovou složku, případně ovlivnit chuť. Maltodextrin se také používá jako nosič pro speciální tuky, aromata nebo další aditiva - toto množství je však zanedbatelné, protože netvoří hlavní komponentu výsledného produktu.

Maltodextrin a Crohnova choroba

Maltodextrin je také spojována s Crohnovou chorobou. (1) Jsou to totiž právě polysacharidy přidávané do potravin jako emulgátory, stabilizátory nebo plnidla, které mají souvislost se střevními chorobami spojenými s bakteriemi. Zvýšená spotřeba polysacharidů v západních dietách koreluje s nárůstem výskytu Crohnovy choroby za posledních 20 let. Crohnova choroba je spojena s intestinální dysbiózou, která je důkazem změněného mikrobiomu tvořícího silné biofilmy na epitelu. Složení a vlastnosti hostitelského mikrobiomu jsou ovlivněny faktory prostředí, zejména dietou.

V uvedené studii (1) (Crohn's disease-associated adherent-invasive Escherichia coli adhesion is enhanced by exposure to the ubiquitous dietary polysaccharide maltodextrin) byl analyzován účinek polysacharidového panelu, aby se zjistilo, zda tato potravinářská aditiva podporují bakteriální fenotypy spojené s onemocněním. Maltodextrin výrazně zvýšil tvorbu LF82 specifických biofilmů (LF82 je kmen E. coli) . Tvorba biofilmu mnoha dalších kmenů E. coli byla také podporována maltodextrinem. Tvorba těchto biofilmů nebyla závislá na délce polysacharidového řetězce maltodextrinu. Maltodextrin také zvýšil adhezi bakterií na monovrstvy epiteliálních buněk lidských střev, což je spojováno s autoimunitními chorobami.

Tato zjištění ukazují, že všudypřítomná dietní složka maltodextrinu zvyšuje adhezi E. coli a naznačuje mechanismus, kterým mohou západní diety bohaté na specifické polysacharidy podporovat dysbiózu střevních mikrobů a přispět k náchylnosti k onemocnění.

Další negativní účinky

Studie uveřejněná v časopise Journal of Nutritional Science and Vitaminology (2) dokázala, že konzumace maltodextrinu, zejména ve vyšších dávkách, může způsobit gastrointestinální příznaky, jako jsou bublavé zvuky v trávícím traktu, plynatost a dokonce i průjem. Byly také hlášeny další alergické reakce na maltodextrin, jako jsou podráždění kůže, křeče a nadýmání. Pozor by si také měli dávat lidé trpící celiakií. Jednou z možných surovin pro výrobu maltodextrinu je i pšenice. V průběhu zpracování jsou sice proteiny (gluten) odstraněny, ale mohou zde zůstat stopová množství. Pokud není označen zdroj maltodextrinu, je třeba zvýšené opatrnosti.Mal­todextrin může také podporovat rozvoj škodlivých bakterií v trávícím traktu. (3) Navíc neexistují žádné zdravotní benefity plynoucí z konzumace maltodextrinu. V USA je častým zdrojem maltodextrinu geneticky modifikovaná kukuřice.

Zdroj: https://www.wefood.eu/blog/maltodextrin.html

(1) 2012; 7(12): e52132. Published online 2012 Dec 12. doi: [10.1371/journal­.pone.0052132]; Kourtney P. Nickerson and Christine McDonald
(2) 2013 Nutr Sci Vitaminol, Volume 59 Issue 4 Pages 352-357
(3) 2006 Aug; 74(8): 4605-4614. doi: [10.1128/IAI.00477-06]

 

Důležité upozornění! Ve výše uvedeném článku je sděleno: (Crohnova choroba je v současnosti nevyléčitelná). Toto tvrzení není pravdivé. Má pouze posílit obchodní zájmy v prodeji vlastního zboží.

Crohnova choroba je léčitelná. Mám několik uzdravených klientů z uvedené nemoci. Ani u prvního klienta s touto nemocí nedošlo k recidivě po uzdravení. Je to již 12 let. Moje tvrzení je ověřitelné u jeho lékaře ve zdravotní kartě.

Honza